miercuri, 5 decembrie 2012

Prăjitură cu cafea și bezea

Zilele acestea am 'prăjiturit' mai mult ca nicicând și probabil voi continua până pe 12 decembrie. Motivul: acțiunea de caritate de la serviciu prin care angajații pot prepara diverse prăjituri vândute apoi colegilor. Banii adunați în urma acestei acțiuni se donează pentru a bucura niște copilași de sărbători.

Până acum am preparat Tartă cu mere, Creșmit și Prăjitură cu cafea și bezea.

Pentru că mai multe colege și prietene mi-au cerut rețeta pentru Prăjitura cu cafea și bezea,am decis să o postez, chiar dacă am doar o poză de care nu sunt tocmai mulțumită.
Rețeta o am de la soacra mea care face niște nebunii de prăjituri, întrecute doar de cele ale mamei mele.


Ingrediente:
Aluat:
100g unt moale
120g zahăr
3 gălbenușuri de ou
1 l-iță cacao
200ml cafea strecurată
200g făină amestecată cu 1/2 l-iță praf de copt

opțional - gem de caise pentru uns aluatul copt

Bezea:
3 albușuri de ou
5-6linguri zahăr
opțional - 3 linguri de gem de caise (sau alt gem mai acrișor și mai lichid)

Notă: eu folosesc gem de caise și la uns aluatul și în bezea.

Mod de preparare:
Se freacă primele 4 ingrediente (untul, zahărul, gălbenușurile de ou și cacao) până obținem o compoziție pufoasă.
Apoi se adaugă cafeaua și făina cu praful de copt.
După omogenizare se toarnă compoziția într-o tavă de tartă și se coace la foc mic/mediu.
Aluatul e copt după ce trece testul scobitorii (scobitoarea infiptă în centru este curată).

Cât aluatul este în cuptor se bat (cu un mixer) albușurile și zahărul până se întărește. Se adaugă gemul și se  bate până la omogenizare.

După ce aluatul s-a copt se unge cu gem, apoi se toarnă bezeaua și se modelează țepii cu fundul unei lingurițe.

Se dă la cuptor la foc mic până se rumenește frumos (cca. 20min).

După ce s-a scos tarta din cuptor se lasă la răcit apoi se poate servi.

Poftă bună!


 Print Friendly and PDF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu