sâmbătă, 29 septembrie 2012

Tarte cu fructe

A revenit toamna și printr-o minune și eu în bucătărie. Dar înainte de toate cred că am rămas datoare cu rețeta pentru tarte cu fructe, după ce v-am făcut poftă pe Facebook de câteva ori.

Ce-mi place mult la această rețetă este combinația trinică între aluatul crocant, crema dulceag-vanilato-aromată și fructe...toate într-o îmbucătură...

Pentru aluat aveți mai multe opțiuni, toate încercate, de la biscuți pentru tartlete, coji pentru minitarte (se găsesc în Carrfour) până la aluat fraged făcut în casă. Evident, aluatul făcut în casă este cel mai gustos, necesită mai multă muncă dar merită din plin!




Ingrediente (6 tarte de 12cm):
Aluat:
2 ceşti făină
200 g unt/margarină tăiat cubuleţe
½ ceaşcă zahăr
2 linguri cu apă

Cremă:
115g zahăr
3 ouă bătute
2 linguri făină
355ml lapte
1 l-riță esență butter vanilla/păstaie de vanilie

fructe: zmeură, căpșuni, coacăze, ananas, portocale, etc. ce vă place ...

Mod de preparare:
 Aluatul:
Se amestecă toate ingredientele aluatului până se leagă într-un aluat. Se întinde puțin, se învelește într-o folie alimentară și se dă la frigider pentru jumătate de oră.
Se împarte aluatul în 6 părți egale.
Între două folii alimentare mai mari se întinde uniform o porție de aluat până la o grosime de aprox. 3mm și încât să acopere complet o formă de tartă.

Se deslipește o folie alimentară apoi se tapetează forma de tartă păstrând folia rămasă în sus. Cu degetele se potrivește aluatul în formă și se taie marginea ei. Apoi, cu atenție, se dezlipește folia alimentară. Se repetă această operație și cu celălalte forme.

Din hârtie pentru copt se taie 6 discuri cu diamentrul de aprox. 16/18cm, se pun peste aluatul din forme, iar peste hârtia de copt se umple cu fasole uscată (această fasole o refolosiți atunci când faceți forme pentru tarte).

Se dau formele la cuptor la foc mediu cam 15-20 min. (verificați ca aluatul să nu fie crud), apoi se scoate hârtia de copt cu fasole și se mai lasă tartele la cuptor până când se rumenesc ușor...și gata!

Crema:
Într-un castron/bol mai mare se amestecă zahărul, ouăle, făina și se lasă deoparte. Se fierbe laptele la foc mic care, apoi, se toarnă puțin câte puțin peste compoziția din bol amestecând încontinuu cu un tel.
Această compoziție se toarnă în cratița în care s-a fiert laptele și se fierbe la foc mic, amestecând încontinuu până la îngroșare.
Când s-a îngroșat și a început să fiarbă, se ia crema de pe foc și se răcește amestecând încontinuu ținând cratița în apă rece. Când crema s-a răcit se pune esența de vanilie sau semințele pastăii de vanilie și se amestecă puțin.

Această cremă se pune peste tarte înainte de a fi consumate și se decorează cu fructe după imaginație.

Poftă bună! și aștept impresii!



  Print Friendly and PDF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu